Den nemmeste og mest grundlæggende måde at åbne en flaske vin på er ved hjælp af en proptrækker. Proptrækkere bruges i dag over hele verden af tjenere, sommeliers og almindelige mennesker derhjemme, når en god flaske vin skal nydes og der skal slappes af om aftenen ovenpå en lang arbejdsdag. Med et par nemme omdrejninger af proptrækkeren rundt om flasken og et hurtigt ryk med håndleddet kommer korkproppen nemt ud af flasken og kan skænkes op, hvorpå hyggen kan begynde.
Optrækkeren er et køkkenredskab, som i dag tages for givet sammen med hvidløgspresseren og sien, og det er de færreste folk, der kender nærmere til proptrækkerens historie. Med denne artikel håber vi på at kunne give folk et indblik i den interessante udvikling af dette populære og helt uundværlige køkkenredskab.
Den første proptrækker i historien blev brugt til geværer
Tilbage i romertiden blev vin opbevaret i amforakrukker og fade, som blev forseglet med træstykker og olierede klude. Disse krukker var nemme at lukke, og der var derfor ikke behov for en specialiseret vinåbner. Til gengæld var amforaerne store og klodsede og kunne typisk heller ikke stilles direkte på bordet. Selvom glasflasker fandtes allerede i romertiden, var de dog for tynde til at kunne bruges til transport af vin over lange afstande.
Vi skal helt frem til det 17. århundrede, før udviklingen indenfor kulfyrrede højovne medførte, at flasker af tykkere glas end hidtil kunne fremstilles. Disse tykkere glasflasker kom i et sandt væld af forskellige størrelser, men den større tykkelse af glasset gjorde, at glasflasker nu var så solide, at de kunne bruges til transport af vin over større afstande end tidligere. Disse flasker blev forseglet med korkpropper, som blev fremstillet af korkegen, som vokser i det sydvestlige Europa. Dog fandtes der på dette tidspunkt endnu ikke proptrækkere, og det var derfor særdeles udfordrende at lukke vinflaskerne op!
Der er ingen præcis dato for, hvornår proptrækkeren, som vi kender den, først blev udviklet. Det er muligt, at den første proptrækker med borespiraler blev videreudviklet fra de såkaldte pistolorme, som blev brugt i militæret i 1600-tallet til at fjerne fastsiddende kugler fra geværløb. En pistolorm var et aflangt og spiralformet stykke metal, som kunne bores ned i blykuglen, som havde sat sig fast i geværløbet. Derved kunne kuglerne trækkes op igen fra geværløbet, og våbnet kunne renses og bruges igen. Således kunne soldaternes udstyr til at reparere deres våben med være en stor hjælp, når flaskerne skulle trækkes op, og det hårde liv som landsknægt skulle forsødes med en tår vin!
I løbet af det 18. århundrede blev størrelsen af vinflaskerne standardiseret og fik en aflang og cylindrisk form, som var ideel til langtidsopbevaring. For at forlænge vinens holdbarhed og dens mulighed for at kunne aldres i flasken uden at blive dårlig krævede denne type flaske en endnu bedre vinprop end tidligere. Derfor blev det endnu vigtigere end førhen at have et specialiseret værktøj til at åbne vinflasker med.
Verdens første patenterede proptrækker
Verdens første patent på en egentlig proptrækker blev givet i 1795 til en pastor Samuel Henshall i England. Den gode pastor Henshall var en religiøs embedsmand i Oxford, som startede et samarbejdede med datidens kendte fabrikant Matthew Boulton i Birmingham om at producere og indføre denne nye type proptrækker på markedet. At det netop var en præst, der udviklede verdenshistoriens første egentlige proptrækker, er da også et sjovt kuriosum, især når man mindes det gamle mundheld om, at det jo er præsten, der drikker resten!
Den væsentligste forbedring på den proptrækker, som Henshall udviklede i forhold til tidligere modeller, var indsættelsen af en konkav skive mellem borespiralen og proptrækkerens håndtag af træ. Den lille metalskive tjente to formål. For det første forhindrede den vinnyderen i at skrue borespiralen for dybt ned i korkproppen. For det andet fik kontakten mellem metalskiven og korkproppen hele proppen til at rotere, hvilket nedsatte friktionen under optrækningen og gjorde det nemmere at få proppen op.
Henshalls proptrækker blev hurtigt populær blandt den brede befolkning og den blev efterfølgende brugt over de næste hundrede år. Dog er der folk, der har rejst tvivl, om hvorvidt det rent faktisk var Henshall, der opfandt denne type proptrækker, selvom det var ham, der tog patent på den. Flere proptrækker-samlere mener nemlig, at Henshalls patenterede design allerede var på markedet mange år før, han tog patent på designet.
Proptrækkerens design blev udviklet over de næste mange år
Efter Henshall design blev patenteret, gik der kun ganske få år, før en ny type proptrækker blev patenteret.
1802 – “Single direction twist” proptrækkeren
Den næste store innovation indenfor proptrækkere blev udviklet få år efter Henshalls skiveproptrækker af hans landsmand Edward Thompson, som indførte sin “single direction twist” proptrækker på markedet. I mangel på et bedre dansk for denne proptrækker kan den benævnes “envejsdrejnings proptrækkeren”. Thompson proptrækker gjorde det muligt for brugeren blot at dreje proptrækkeren i én retning ved hjælp af nogle indlejrede skruer i optrækkeren, som drejer i modsatte retninger.
Når den første skrue nåede sin grænse, ville den næste skrue tvinge korkproppen til at bevæge sig opad. Med inspiration i Thompsons proptrækker blev flere forskellige udgaver af proptrækkere udviklet, herunder den såkaldte zig-zag proptrækker.
1882 – Tjenerproptrækkeren ser dagens lys
Tjenerproptrækkeren, som også er kendt som tre-i-én proptrækkeren, blev udviklet af den tyske opfinder Carl F.A. Wienke, som modtog patent på designet i 1882. Tjenerproptrækkeren er en slank og foldbar optrækker, der med dens 3-i-1 funktionalitet minder om en lommekniv. Til at hæve proppen op fra vinflasken benytter denne type proptrækker sig af indbyggede trinløft til at stemme imod vinflaskens top, hvilket sikrer en rolig og kontrolleret optrækning.
Designet på denne type proptrækker er blevet videreudviklet og forbedret flere gange, og i dag er denne type optrækker den langt mest populære på markedet. I moderne modeller kommer denne proptrækker både med folieskærer, øloplukker og borespiral, så man altid er dækket ind til at kunne åbne de mest gængse typer af flasker. På grund af denne proptrækkers alsidighed er den også meget populær blandt både bartendere, tjenere og i hjemmet. Derudover er proptrækkeren som oftest forsynet med smukke skæfter af forskellige typer ædeltræ som mahogni og kirsebærtræ.
1888 – Vingeproptrækkeren hæver sine arme mod himlen
De første versioner af vingeproptrækkeren blev patenteret allerede i 1888 af englænderen H.S. Heeley. Dog er det typisk italieneren Dominick Rosati, som man forbinder med at have udviklet denne type proptrækker, som blev patenteret i 1930. Vingeproptrækkeren kaldes også for ballerina-proptrækkeren, fordi den har to løftestænger, som hæver sig smukt som en balletdanserindes arme, efterhånden som man borer længere ned i korkproppen. Når man har boret tilstrækkeligt langt ned i proppen og ballerinaens arme peger næsten lodret op i luften, presser man armene ned, hvorved proppen let trækkes op ad flaskehalsen.
Vingeproptrækkeren er sammen med tjenerproptrækkeren blandt de meste populære designs på markedet. Selvom der er tale om designs, som er næsten 100 år gamle eller mere, så har disse typer af proptrækkere for længst bestået tidens prøve og vil også være populære optrækkere på markedet over de næste hundrede år.
1979 – Screwpull proptrækkeren
Amerikaneren Herbert Allen designede den såkaldte screwpull proptrækker, som er en elegant, let, men stærk optrækker i smidigt plastik, som kommer med en tynd teflon-belagt skrue. Denne proptrækker er nem i brug og kræver ikke mange kræfter; man fæstner blot proptrækkerens sider om flaskehalsen og holder fast, mens man med den anden hånd skruer borespiralen ned i korkproppen ved at dreje på håndtaget øverst på proptrækkeren. Ved hele tiden blot at dreje på håndtaget i én retning kommer proppen op ad sig selv. Her er der ikke noget med at trække og flå i proppen og bruge kræfter for at få den op!
Allen udviklede også en anden type proptrækker, som i folkemunde er kendt som “kaninproptrækkeren”. Her fæstner man to håndtag omkring flaskehalsen og med et tredje håndtag bores optrækkerspiralen let ned i korkproppen og trækker den op.
Proptrækkeren i det 21. århundrede
Selvom mange af de hidtil nævnte designs af proptrækkere er enormt populære i dag og formentlig også vil være det om hundrede år, så bliver der ved med at komme nye designs på markedet. Dette er fordi markedet for øl og vin, er så stort, som det er. Nogle af de seneste modeller er ikke mekaniske værktøjer som tidligere. Hvorfor dog bruge håndkraft, når man kan bruge elektricitet og lufttryk?
Nu om stunder kan man således få både elektriske proptrækkere og vinåbnere, som benytter sig af lufttryk til at skubbe proppen op! Hvis man derimod er til en moderne variant af de klassiske tjenerproptrækkere, så kan man endda få 3-i1 proptrækkere, som er designet til at ligne farvestrålende papegøjer!
- Den elektriske vinåbner er en batteridrevet proptrækker. Fordi denne optrækker benytter en elektrisk motor til at få proppen op fra flasken, kræver den ikke nogen styrke eller særlig teknik at bruge. Sæt blot den elektriske proptrækker for flaskehalsen og tryk på tænd-og-sluk knappen for at bore optrækkerspiralen ned i proppen og trække den op. Fordi optrækning af vinpropper med denne type proptrækker ikke kræver store kræfter, er den især perfekt til ældre mennesker, som har begrænset armmobilitet og -styrke.
- Lufttryksvinåbneren benytter sig af en nål i stedet for en borespiral. Åbningsprocessen er enkel og ligetil. En spids og hul nål presses helt igennem korkproppen, hvorefter man ved tryk på en knap pumper CO2 ned i flasken fra en gaspatron. Man kan også få modeller, der pumper atmosfærisk luft ned i flasken. Det stigende lufttryk i flasken skubber simpelthen vinproppen ud af flasken nedefra.
- Det er nemt at åbne flasker på denne måde, hvilket gør det til en god måde at åbne flasker på til store middagsarrangementer og havefester, hvor man har brug for hurtigt at åbne mange flasker på én gang. Typisk er der nok CO2 i de små gaspatroner til at åbne en 80 – 100 flasker, men man kan altid investere i en genopfyldelig CO2-patron.
- Papegøjeproptrækkeren fra 2005 af italienske Alessi er et eksempel på nytænkning og innovation af det gamle og populære design af tjenerproptrækkeren. Rent funktionelt er proptrækkeren ikke anderledes end den klassiske tjenerproptrækker med tre-i-én funktionalitet, men rent æstetisk er Alessi-proptrækkeren i en klasse for sig. Man kan vælge mellem både den håndmalede Alessi proptrækker ved navn Proust Parrot eller papegøjeproptrækkeren i farverne himmelblå, grøn og sort.
Afsluttende bemærkninger om proptrækkerens udvikling gennem tiden
Når man læser denne blogpost om optrækkerens historie, så kan man let få det indtryk, at proptrækkeren er blevet genopfundet i helt nye designs hvert tiende år eller oftere. Man kan få det indtryk, at det værktøj, som allerede succesfuldt har trukket propper op fra flasker i mere end 200 år, hele tiden skal forbedres, selvom det jo allerede virker! For mange folk er proptrækkere i forskellige versioner sjove gadgets at få eller give som gaver, og de fleste folk har i hvert fald mindst én proptrækker eller oplukker liggende derhjemme. Hvis der er tale om penge, kan du overveje at låne penge fra en långiver som Sambla, der opererer både i Norge og Danmark.
Dette kan være med til at forklare, hvor der hele tiden udvikles nye designs. Derudover er der jo også stor konkurrence mellem fabrikanter af proptrækkere og udstyr til øl og vin, så det er kun naturligt, at producenterne søger at overgå hinanden med fantasifulde og innovative designs.
Selvom der i dag findes både elektriske optrækkere og lufttrykproptrækkere og det ikke lader til, at innovationen og videreudviklingen af nye high-tech udgaver nogensinde kommer til at slutte, så forbliver den mest populære proptrækker på markedet dog tjenerproptrækkeren.
Den populære tjenerproptrækker er dog nok den optrækker, som er mest alsidig i brug og kan bruges til at åbne både ølflasker og korkpropper samt til at fjerne alufolien på vinflasken. Samtidig kræver denne optrækker hverken specielle færdigheder, store kræfter eller meget plads. Fordi det er et meget simpelt køkkenredskab, går den heller ikke nemt i stykker. Du vil derfor med stor sandsynlighed kunne finde en tjenerproptrækker i enhver bartenders eller sommeliers lommer og i langt de fleste danske hjem. De mere avancerede proptrækkere kan være gode i nogle situationer, men de fleste vinentusiaster foretrækker – og nyder – at bruge den klassiske vinoplukker i form af tjenerproptrækkeren.
Læs mere her
Læs mere om proptrækkerens historie her (artikler på engelsk):