Whiskysten er gået hen og blevet meget populære i løbet af de seneste par år. Grunden til dette er, at stenene af stål og fedtsten afkøler din whisky eller cognac uden at fortynde den. Dette er en klar fordel i forhold til at bruge isterninger. Whiskysten har heller ikke nogen bismag, som det nogle gange er tilfældet med isterninger. Derved kan du afkøle og nyde din spiritus direkte i glasset samtidig med, at den beholder sin smag. Det ser også brandgodt ud med sten af stål eller fedtsten i glasset. Derudover skader det jo heller ikke, at stenene kun skal skylles med vand, før de kan bruges igen.
Vi anbefaler, at whiskysten puttes forsigtigt i glasset med en tang, således at risikoen for at skade glasset minimeres. Endvidere anbefaler vi, at stenene ikke bruges til drikkevarer til børn. Stenene er trods alt hårde og små. Med lidt almindelig omtanke kan den voksne nyder af whisky få megen glæde af de flotte og populære whiskysten!
Tilbehør til øl og vin
Tilbehør til øl og vin
Whiskysten afkøler din whisky uden at fortynde den
Whiskysten er ideelle for dem, som kan lide deres whisky eller cognac afkølet, men ikke fortyndet. Traditionelt har man brugt isterninger til at afkøle sin spiritus og sine drinks med. Dette virker da også godt, men der er to ulemper ved at bruge isterninger.
For det første kan isterninger have en bismag, som skyldes, at de har ligget i fryseren i lang tid med andre typer madvarer. Dette kan ændre smagsoplevelsen, når du skal have din whisky eller cognac.
Den anden ulempe er, at isterninger som bekendt smelter og derved fortynder din spiritus. Ofte er en whisky on the rocks meget populær. Dog, når isterningerne først begynder at smelte, så mister whiskyen sit bid. For mange whiskynydere mister drinken da lidt af sin charme. Det er rigtigt, at mange folk foretrækker at fortynde single malt whiskyen lidt med vand. De fleste er dog enige om, at whiskyen ikke må blive for fortyndet!
Whiskysten løser problemerne med den uheldige bismag, som isterninger kan have. Whiskysten løser også problemet med, at din spiritus bliver alt for tynd i glasset. Whiskystenene kommes i fryseren ligesom fryseposer til isterninger, og når de har været i fryseren længe nok, puttes de i glasset med en tang. Derpå kan du skænke din whisky. Ganske simpelt. Derudover ser det brandgodt ud, når whiskyen i glasset ligger med kølesten af enten rustfrit stål, fedtsten eller granit!
Særlige ting at være opmærksom på, når man bruger whiskysten
Whiskysten er gået hen og blevet meget populære på grund af de ovenfor nævnte kvaliteter. Stenene af rustfrit stål har en diameter på ca. to centimeter og indeholder en frysevæske, som er en blanding af vand og ufarlig alkohol.
De whiskysten, som er fremstillet af den naturligt forekommende fedtsten, har typisk en sidelængde på ca. 1,5 centimeter og kommer i æsker á 9 stk. foruden en pose til at have dem i. Både whiskystenene af rustfrit stål og fedtsten er altså handy og kompakte. Stenene skal blot skyldes med vand efter brug.
Når det er sagt, så skal man være forsigtig, når man bruger whiskysten. De er jo trods alt fremstillet af stål og rigtig sten! Derfor anbefaler vi, at stenene lægges nænsomt og forsigtigt ned i whiskyglasset med en tang for at undgå at støde glasset, så det ikke går i stykker. Fedtsten er et blødere materiale end stål, så risikoen for at ridse glasset med disse sten er mindre end med sten af stål. Men de er stadig hårdere end glas! Du skal også passe på ikke at støde dine tænder mod stenene, når du bunder dit whiskyglas. Dette kan gøre ondt og i værste fald skade dine tænder.
Slutteligt bør stenene ikke bruges til at nedkøle drikke som juice eller saftevand til børn, da børnene kan glemme, at der er tale om rigtige sten og komme til at tykke hårdt på stenene eller sluge dem. Med andre ord; whiskysten skal holdes væk fra børn!


